Ο καιρός στο Ανατολικό

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ανασυγκρότηση του 1ου Συστήματος




Η ανασυγκρότηση των προσκόπων



     Με την ανάληψη καθηκόντων ως διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ανατολικού, ο Μπουμπουλίδης Γεώργιος, ανέλαβε και την καθοδήγηση του 1ου Σ.Π.Α. Έτσι λειτουργεί και πάλι ο προσκοπισμός (αυτή την φορά δεν υπάρχουν οδηγοί) στο χωριό.

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Απο τα μεγαλεία του Ελληνισμού

        O ελληνοϊταλικός πόλεμος

      Η αυθόρμητη παλλαϊκή υποστήριξη του πολεμικού αγώνα, ο ενθουσιασμός του ελληνικού στρατού και οι ορεινοί όγκοι της Ηπείρου κατέστησαν εφικτή όχι μόνο την αποτελεσματική απόκρουση των ιταλικών στρατευμάτων αλλά και μια θεαματική αντεπίθεση των Ελλήνων μέσα στο αλβανικό έδαφος. Η μάχη της Ελλάδας, που κάλυψε συνολικά ένα διάστημα 216 ημερών και μπορεί να διακριθεί σε τρεις περιόδους, εξελίχθηκε από την αρχική άμυνα του πάτριου εδάφους (28/10/40 μέχρι 13/11/40), στην ορμητική αντεπίθεση,

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Σε κάθε Ελένη και Κωνσταντίνο, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Ιερό εξωκκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

     Το εξωκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ήταν το πρώτο από τα ξωκκλήσια που χτίστηκαν στο χωριό. Η ανέγερσή του άρχισε το 1951 και αποπερατώθηκε το 1956. Πρωτεργάτες ήταν η Φωτώ Δημητρακίδου και η Ρίτσα Στεφανίδου (η μετέπειτα Μοναχή Μελετία). Βρίσκεται στην νέα είσοδο του χωριού (από Πτολεμαΐδα) και ήταν εκτός ρυμοτομικού σχεδίου. Με την έγκριση της επέκτασης, βρέθηκε σήμερα εντός του ρυμοτομικού. Το οικόπεδο μέσα στο οποίο κτίστηκε το εξωκκλήσι ήταν του Σταμάκου Βασιλείου, το οποίο δώρισε και παραχώρησε στην ενορία Υψώσεως Τιμίου Σταυρού. Το εξωκκλήσι τιμήθηκε με το όνομα του Μέγα Κωνσταντίνου και της μητέρας του Ελένης και γιορτάζει στις 21 Μαΐου κάθε έτους.
Πηγή:Σακάκος Νικόλαος, 2006, Ανατολικό

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Κώδικας οδικής κυκλοφορίας για ποδηλάτες

Ο κώδικας είναι γραμμένος από τους
''Μικρούς δημοσιογράφους''
του Δημοτικού Σχολείου Ανατολικού

     Την υπογραφή των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ανατολικού Εορδαίας και του εκπαιδευτικού Νίκου Μόζα φέρνει το πολύτιμο εγχειρίδιο με τίτλο «Κώδικας οδικής κυκλοφορίας για ποδηλάτες» που αποτελεί οδηγό για την Αγωγή και συμπεριφορά των φίλων των δύο τροχών στον δρόμο, «συμβουλεύοντας» παράλληλα τους κατόχους των αυτοκινήτων να δείχνουν περισσότερο σεβασμό στους ποδηλάτες. Η αφορμή για την ενασχόληση των μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου του Ανατολικού δόθηκε από τα παθήματα ενός συμμαθητή τους, που όντας φανατικός οπαδός της οικολογικής περί την κυκλοφορία αντίληψης, πήρε «αρκετές τούμπες» και εισέπραξε πολλά παράσημα για την εμμονή του στο ποδήλατο.

Ν/Σ Καλλικράτης: Το Ανατολικό ανήκει πλέον στον Δήμο Εορδαίας

Η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου, η οποία συνοδεύτηκε από την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους και Αιτιολογική Έκθεση. 


.....
3. Δήμος Εορδαίας με έδρα τη Πτολεμαΐδα αποτελούμενος από τους δήμους α. Πτολεμαΐδας β. Βερμίου γ. Μουρικίου δ. Αγίας Παρασκευής και τη κοινότητα Βλάστης, οι οποίοι καταργούνται.
.....

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Το Κοινοτικό Κατάστημα

Το κτήριο πολλαπλών χρήσεων
Μια φορά και έναν καιρό στην πλατεία του χωριού έχτισαν ένα κτήριο. Άνοιξαν τα θεμέλια, έχτισαν του τοίχους και επειδή δεν είχαν χρήματα, σουβάτισαν ένα μικρό (εξωτερικό)  γραφείο, το οποίο λειτούργησε σαν Κοινοτικό Κατάστημα για 2 χρόνια. Αυτό το κτήριο, είχε 365 τ.μ. επιφάνεια και