Ο καιρός στο Ανατολικό

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Το θέατρο στο Ανατολικό

     Οι προσπάθειες για την δημιουργία θεατρικής ομάδας και ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων στο Ανατολικό, ξεκίνησαν με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των προσφύγων από το Πόντο. Την περιόδο 1925-26 διαφαίνεται ένας οργασμός ως προς τα πολιτιστικά και πολιτισμικά θέματα της κοινωνίας. Με την ίδρυση και λειτουργία του Αθλητικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου "Η Αναγέννηση", δημιουργούνται και διάφορα τμήματα, όπως το Μουσικό (Αμανατίδης Μιλτιάδης,Ιωσηφίδης Ιωσήφ, Παπαηλίας Πολύκαρπος κ.α.), το Αθλητικό (Παυλίδης Σάββας, Κουμουλίδης Μιλτιάδης, Χατζηπαυλίδης Παναγιώτης, Τσεπέλης Λάζαρος κ.α.), και το Θεατρικό (Αμανατίδης Ηλίας, Ιωσηφίδης Ιωσήφ, Χατζηπαυλίδης Παναγιώτης κ.α.)
     Αυτή η ομάδα του θεάτρου έθεσε και τις βάσεις για την δημιουργία μιας μακράς θεατρικής πορείας στο χωριό. Η θεατρική πορεία χωρίζεται σε δυο περιόδους: την πρώτη περίοδο 1927-1940 και την δεύτερη περίοδο 1949-1971.

Τα έργα που ανέβασε η θεατρική ομάδα Ανατολικού κατά την πρώτη περίοδο, ήταν:

1. Οι κουδουνάτοι βρυκόλακες (1927,1929,1932 - Καροποιϊο Αλεξανδρίδη Αλέξη)
2. Οι δυο λοχίες (1929,1931,1935 - Καροποιϊο Αλεξανδρίδη Αλέξη και Δημοτικό Σχολείο Ανατολικού)
3. Ο χορός του ζαλόγγου
4. Ο Αθανάσιος Διάκος
5. κ.α. (συνολικά ανέβηκαν 8 έργα σε 17 παραστάσεις)

Τα έργα που ανέβασε η θεατρική ομάδα Ανατολικού κατά την δεύτερη περίοδο, ήταν:

1. Εσμέ (1949 - Καροποιϊο Αλεξανδρίδη Αλέξη και Δημοτικό Σχολείο Ανατολικού)
2. Ο ξενιτέας (1955 - Δημοτικό Σχολείο Ανατολικού, Αγίου Χριστοφόρου, Κομνηνών και στον κινηματογράφο ΡΕΧ στην πόλη της Πτολεμαίδας)
3. Το μαυροκόριτσο (1964 - Δημοτικό Σχολείο Ανατολικού, Κομνηνών)
4. Η σεβντά νικά όλον τον κόσμον (1967,1969 - Δημοτικό Σχολείο Ανατολικού, Κομνηνών και στον κινηματογράφο ΡΕΧ στην πόλη της Πτολεμαίδας)
5. Της Τρίχας το γεφύρι (1969,1970 - Δημοτικο Σχολείο Ανατολικού, Ποντοκώμης, και στον κινηματογράφο ΡΕΧ στην πόλη της Πτολεμαίδας)
6. κ.α. (συνολικά ανέβηκαν 17 έργα σε 51 παραστάσεις)

     Επίσης λόγω της έντονης δραστηριότητας της θεατρικής ομάδας Ανατολικού, υπήρξε συνεργασία και με την θεατρική ομάδα του Στ. Ευσταθιάδη (Θεατρικός Ομιλος Θεσσαλονίκης), που είχε ως αποτέλεσμα το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων της το 1970 με 2 έργα (Το κάστρον και οι τραντέλλενοι και το Ατότες και ατώρα)
     Για περισσότερες πληροφορίες, για: Σκηνοθέτη, υποβολέα, χώρο και έτος παράστασης, λύρα και τραγούδι (μουσική), ονοματεπώνυμα ηθοποιών θεατρικής ομάδας κ.α., επικοινωνήστε με το anatolikoinfo@gmail.com

     Φωτογραφίες από τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας Ανατολικού:

 
 
         

Δεν υπάρχουν σχόλια: