Ο καιρός στο Ανατολικό

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Σε κάθε Ελένη και Κωνσταντίνο, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Ιερό εξωκκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

     Το εξωκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ήταν το πρώτο από τα ξωκκλήσια που χτίστηκαν στο χωριό. Η ανέγερσή του άρχισε το 1951 και αποπερατώθηκε το 1956. Πρωτεργάτες ήταν η Φωτώ Δημητρακίδου και η Ρίτσα Στεφανίδου (η μετέπειτα Μοναχή Μελετία). Βρίσκεται στην νέα είσοδο του χωριού (από Πτολεμαΐδα) και ήταν εκτός ρυμοτομικού σχεδίου. Με την έγκριση της επέκτασης, βρέθηκε σήμερα εντός του ρυμοτομικού. Το οικόπεδο μέσα στο οποίο κτίστηκε το εξωκκλήσι ήταν του Σταμάκου Βασιλείου, το οποίο δώρισε και παραχώρησε στην ενορία Υψώσεως Τιμίου Σταυρού. Το εξωκκλήσι τιμήθηκε με το όνομα του Μέγα Κωνσταντίνου και της μητέρας του Ελένης και γιορτάζει στις 21 Μαΐου κάθε έτους.
Πηγή:Σακάκος Νικόλαος, 2006, Ανατολικό


     Ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 247. Γονείς του ήταν ο Κωνστάντιος ο Α` ο Χλωρός και μητέρα του η Ελένη από το Δρέπανο της Βιθυνίας. Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 18 ετών έγινε στρατιωτικός και χάρη στην ανδρεία και το αγέρωχο φρόνημά του, προήχθη γρήγορα στα ανώτατα αξιώματα του στρατού. Ο Κύριος θέλοντας να τον βοηθήσει στον αγώνα του κατά του Μαξεντίου και του Λικίνιου, σχημάτισε στον ουρανό το σημείο του Σταυρού με την επιγραφή « Εν τούτω Νίκα», προσφέροντάς του ένα ισχυρότατο όπλο για να κατατροπώσει τούς εχθρούς του.


      Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας ο οποίος ευνόησε την Εκκλησία μετά από τρεις αιώνες απηνών διωγμών. Μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους του στο αρχαίο Βυζάντιο και έκτισε τη Βασιλίδα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Λίγο πριν πεθάνει αξιώθηκε και του Αγίου Βαπτίσματος. Εκοιμήθη σε ηλικία 63 ετών, την 21 Μαΐου 327. Ο Κωνσταντίνος ενδιαφέρθηκε πολύ και για τα ιερά σεβάσματα των χριστιανών, για το λόγο αυτό απέστειλε στα Ιεροσόλυμα την μητέρα του, για να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Μετά την εύρεσή του, η Αγία Ελένη, αφού διχοτόμησε τις κεραίες του δημιούργησε δύο Σταυρούς εκ των οποίων τον ένα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Εκοιμήθη ειρηνικά το 327 σε ηλικία 83 ετών.

Άπολυτίκιον. Ήχος πλ. δ'.
Του Σταυρού σου τον τύπον εν ουρανώ θεασάμενος, και ως ό Παύλος την κλήσιν ουκ εξ ανθρώπων δεξάμενος, ό εν Βασιλεύσιν Απόστολος σου Κύριε, Βασιλεύουσαν πόλιν τη χειρί σου παρέθετο ην περισώζε δια παντός εν ειρήνη, πρεσβείαις της Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε.
Άπολυτίκιον. Ήχος γ'.
Πρώτος πέφηνας, εν Βασιλεύσι, θείον έδρασμα, της ευσέβειας, απ' ουρανού δεδεγμένος τo χάρισμα' όθεν Χριστού τον Σταυρόν έφανέρωσας, και την Όρθόδοξον πίστιν έφήπλωσας. Κωνσταντίνε Ίσαπόστολε, συν Μητρί Ελένη θεόφρονι, πρεσβεύσατε υπέρ των ψυχών ημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: